lørdag 6. mai 2023

Anders de la Motte: Våroffer


Dette er 3. bok jeg leser i forfatterens årstidskvartett. Denne har også handlingen lagt til Skåne, til Østerlen. Legen Thea Lind flytter sammen med sin mann kjendiskokken David Nordin til et litt forfallent slott i mannens barndomstrakter der han skal starte en luksusrestaurant.

I likhet med de andre bøkene ligger det skygger fra en skummel fortid over historien. Thea får snart høre historien om vårofferet - den unge, vakre Elita Svartling ble funnet død etter noe som så ut som et planlagt rituelt selvmord. Dette skjedde når mannen hennes var en guttunge på 12, og det skal vise seg at han var nokså nær tilknyttet tragedien. Historien kommer til å overskygge livet til Thea, til mannen hennes og en stor del av familien og omgangskretsen deres.

Thea har også sine egne demoner. Hun sliter med ettervirkninger etter en voldsopplevelse under jobben hun hadde for Leger uten grenser - og det kommer også opp noe fra hennes tidlige barndom. 

I denne boka er det ingen etterforsker som nøster opp i de gamle familiehemmelighetene, det er Thea selv som må til pers, og det skjer ikke uten en god porsjon dramatikk. I dette ligger bokas styrke, og kanskje også dens svakhet, eller tilløp til svakhet, for jeg synes hele tiden den ligger på den rette siden. Men det blir store porsjoner melodramatikk og lek med gotisk-liknende symbolikk, mystiske og tildels skremmende fruktbarhetsritualer osv. Men intrigen faller godt på plass og det finnes troverdige forklaringer på alt - også på Thea og hennes forhistorie. 

De tre første bøkene jeg har lest i serien har vært en avveksling fra den skandinaviske hverdagsrealistiske kriminalfortellingen for meg, og jeg tror det skal bli kjekt å gå i gang med den siste boka også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar