tirsdag 23. mai 2023

Jo Spain: Dity little secrets

Jo Spain er en irsk forfatter av krimbøker, bl.a. serien med den svært så hyggelige politiinspektøren Tom Reynolds i hovedrollen. I denne romanen utforsker vi et typisk øvre middelklassestrøk: seks villaer i et inngjerdet og beskyttet boligområde. Men ikke beskyttet nok - Olive Collins, en enslig kvinne i femtiårene blir funnet død i huset sitt og ser ut til å ha ligget der i tre måneder. Hvordan kunne dette ha skjedd i et lite samfunn der alle kjenner alle? 

Gjennom romanen følger vi beboerne i alle de seks husene og i tilleg de to inspektørene som etterforsker saken - enkemannen Frank som nærmer seg pensjonsalderen og Emma som er ung og ambisiøs og likevel bærer på tung livserfaring.

Beboerne er en herlig blanding av personer som er mer eller mindre er lett karikert: Den pornoavhengige George, casanovaen Rob, den vakre og ulykkelige Chrissie med den dominerende ektemannen Matt, Alison og Holly som er på flukt fra en voldelig far og ektemann, natur- og vegetarfreakene Lily og David, de velstående pensjonistene Ed og Amelia og ikke minst Olive selv som forteller sin historie fra det hinsidige. 

Alle har sine hemmeligheter, noe de holder skjult av ulike årsaker. Og etter hvert som disse blir avdekket flytter fokuset fra den ene til den andre. Olive viser seg å ha vært en nokså ubehagelig type. Hun var ekspert på å finne svakhetene hos folk, og utnyttet disse på det groveste, så det var ingen av naboene som ikke hadde en nokså god grunn til å ønske henne ut av veien.

Jeg like hvordan historien svinger fra den ene til den andre, og på slutten dukker det opp en forklaring som ikke jeg hadde sett komme. En stund virket det som om noen av konfliktene i boka ville løse seg litt for lett, og jeg var redd for at det ville ende opp i rene idyllen, men slik gikk det ikke. Likevel fantes det faktisk noen sympatiske mennesker i denne boka.

En artig kriminalroman, og jeg leser gjerne flere

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar