lørdag 6. mai 2023

Thomas Korsgaard: Hvis det skulle komme et menneske

Thue er en gutt som vokser opp på landsbygda på Jylland i et hjem preget av fattigdom og utenforskap fra det "gode selskap". Faren driver et lite småbruk og tar seg diverse strøjobber for å holde hodet over vannet. Han går heller ikke av veien for litt mer lyssky virksomhet.

Moren bryter sammen etter en fødsel der spebarnet dør og tilbringer dagene innendørs fremfor en PC med pengespill på lånte penger. 
Thue selv må ta altfor mye ansvar, særlig for moren. Han er en nysgjerrig og oppfinnsom gutt og kommer derfor ofte i vanskeligheter. Men han har likevel en evne til å komme på beina, komme ovenpå, klare seg. 

Gårdsbygningene er forfalne, vi fornemmer skitt, avfall og forråtnelse over alt og det går heller nedover enn oppover med familieøkonomien. Og det gjør ikke Thues situasjon noe særlig bedre at det går opp for han at han antagelig er homofil.  Men han finner likevel et lyspunkt i samværet med Iben. Hun er også en outsider og de finner hverandre i en slags felles utenforskap. Mot slutten av boka skal de begynne på gymnaset.

Boka er skrevet  fra Thues ståsted og er fortalt med en slags barnslig naivitet som modnes etter hvert. Det er fullt av saftige observasjoner og mye humor og også en god porsjon ømhet og varme. Det er mye bra her, men jeg synes likevel at skildringene av det sosiale forfallet i Thues omgangskrets kommer litt for nær det jeg vil kalle sosialpornografi. 

Dette er første bind i en trilogi som visstnok bygger på forfatterens personlige erfaringer. Det kan være spennende å se hvordan Thue møter andre deler av det danske samfunnet, så jeg henger vel med.

2 kommentarer:

  1. Denne skal jeg også lese. Står på venteliste på biblioteket. 4 måneders ventetid. Har lest det du skriver om den. Greit å vite hva jeg vil møte under lesingen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg lånte den i Allbok, der var det ikke venteliste.

      Slett