søndag 9. oktober 2022

Ann Cleeves: The Heron's Cry

Dette er andre bok i Ann Cleeves sin nye krimserie fra Devon. TV-serien av den første i serien har allerede gått på norsk TV, for ca, et år siden. Hennes nye helt er Matthew Venn som har flyttet hjem til sine barndomstrakter sammen med sin ektemann Jonathan. Matthew er politietterforsker, Jonathan driver et slags dagsenter for barn og ungdom med lærevansker. Den første boka gikk grundig inn på Matthews problematiske barndom og hvordan det var å være homofil i et miljø av streng og nærmest fanatisk kristendom. I denne boka er ikke dette et hovedmotiv, men vi opplever også at Matthew sliter med sine demoner.

Den tidligere legen dr, Nigel Yeo jobber i en organisasjon som undersøker forhold ved helseinstitusjoner for å ivareta pasientsikkerhet, og i dete siste har det dreid seg om en (muligens flere) pasient som begikk selvmord etter å ha blitt utskrevet fra et psykiatrisk sykehus. Dr Yeo blir funnet død i datteren Eve's  glassblåserstudio stukket ihjel med en stor glassplint fra en av datterens kreasjoner.

Eve Yeo holder til sammen med en løst sammensatt gruppe på eiendommen til Frank Ley, en mann som har blitt styrtrik på sine økonomiske investeringer og som ønsker å gi noe tilbake til samfunnet bl.a. ved å stille noe av eiendommen til disposisjon for lokale håndverkere og for alternativt jordbruk.

Vi kommer innpå familien til Mack, ungdommen som begikk selvmord, den psykiatriske institusjonen som skrev ut Mack for tidlig får gjennomgå og vi blir også kjent med en landsby som Frank Ley også har investert i, ikke alle er begeistret for endringene i et lille samfunnet.

Det nære vennskapet mellom Jonathan og Eve Yeo kompliserer både etterforskningen og forholdet mellom Mattew og Jonathan. Der Matthew er opptatt av å gjøre sin plikt og holde en profesjonell avstand mellom seg selv og et nøkkelvitne i saken synes Jonathan det er viktigere å følge sitt gode hjerte og tilbyr bl.a. Eve å flytte inn til dem i en periode, noe som vil være svært ødeleggende for etterforskningen. 

Jeg synes Ann Cleeves beskriver dynamikken mellom Matthew og Jonathan på en glimrende måte. Det gjør hun også med Mattew sine kolleger - den hardt arbeidende og dyktige Jen som ikke alltid klarer å holde avtaler og den unge, eplekjekke Ross som tror fullt og fast på sin egen ufeilbarlighet og er mer opptatt av karriere enn å komme til bunns i etterforskningen. 

Det blir mange spor og blindveier før de kommer til bunns i saken og på veien blir vi kjent med mange interessante mennesker og miljøer. Alt i alt en kriminalroman etter min smak med troverdig intrige, gode miljøskildringer og en passe dose spenning.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar